Pokud hledáte Recept na topinky v horkovzdušné fritéze, tak jste tady dnes správně! Na povrchu jsou dokonale křupavé a přesto nejsou nasáklé olejem, jako ty z pánve… 🍞
Jak dlouho a na jakou teplotu dělat topinky v horkovzdušné fritéze?
Jaké jsou potřeba ingredience a proč topinky v HF vyzkoušet?
Co na topinky?
To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na luxusní topinky! 🥳
🍽 Recept na topinky v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 1 minuta
Čas fritování: 6 minut
Počet porcí: 4 ks
📝 Popis: Recept na topinky v horkovzdušné fritéze
Jde udělat topinky v horkovzdušné fritéze?
Ano, a jsou naprosto super!
My je děláme moc rádi, protože jsou krásně křupavé a přesto na ně nemusíte použít litry oleje…
Pokud hledáte zdravější variantu topinek, která ale i tak chutná skvěle, tak nažhavte horkovzdušnou fritézu a jdeme na to 👩🏻🍳
Dnešní recept totiž bude opravdu jednoduchý a rychlý, takže ho zvládnou i naprostí začátečníci!
Kdy jíst topinky a pro koho je pokrm vhodný?
Topinky z horkovzdušné fritézy jsou lehčí a zdravější než klasické smažené.
Díky cirkulaci horkého vzduchu se obejdou bez většího množství oleje, takže mají zhruba o 40 až 50 % méně kalorií 👌
Jsou křupavé, dobře stravitelné a hodí se pro všechny, kdo si hlídají váhu a nebo prostě jen nemají rádi těžká a mastná jídla.
Proč vyzkoušet topinky v horkovzdušné fritéze?
Vyzkoušet je má smysl nejen kvůli menšímu množství tuku, ale i díky rychlé přípravě bez zápachu z přepáleného oleje.
Navíc se dají snadno obměňovat – s česnekem, bylinkami, sýrem nebo zeleninou.
Získáme tak chutný, ale zároveň lehčí pokrm, který si můžeme dopřát kdykoliv bez výčitek 🙏
📋 Ingredience na topinky v horkovzdušné fritéze
Co budeme potřebovat pro přípravu 4 ks topinek?
- 4 krajíce chleba
- olej
- česnek
- sůl
👩🍳 Postup: Recept na topinky v horkovzdušné fritéze
Jak udělat topinky v horkovzdušné fritéze krok za krokem?
Tento postup se vám bude hodit, pokud třeba hledáte způsob, jak udělat topinky k tataráku!
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
- mezitím si nakrájíme chléb na požadovanou tloušťku, my máme nejraději krajíčky kolem 1 cm
- chléb zastříkneme z obou stran olejem ve spreji – my používáme olivový olej
- případně můžete použít tento super rozprašovač oleje – za pár korun vám udělá obří službu! 👍
- cílem je chléb zlehka zastříknout a netopit ho v oleji, jako tomu je často na pánvi…
- vložíme chléb do horkovzdušné fritézy a pečeme na 200 °C po dobu 6-8 minut s tím, že v polovině času chléb obrátíme
- při 6 minutách budou trochu světlejší, při 8 minutách budou tmavší a více vypečené – nechte je v HF tedy tak dlouho, jak máte rádi…
- jakmile máme hotovo, tak už jen potřeme česnekem a zasypeme špetkou soli
- podávat můžeme samotné nebo s dalšími doplňky, viz níže
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct topinky v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 6 minut ⏰
Za u dobu jsou topinky krásně opečené s lehce měkkým středem – tak je máme nejraději.
Určitě však bude záležet na výkonu vaší HF, celkové dávce a také vašich osobních preferencích.
Vyzkoušejte tedy 6-8 minut při teplotě 200 °C a určitě budete spokojeni!
Jak uchovat topinky?
Topinky jsou nejlepší hned po přípravě, ale pokud je chcete skladovat, nechte je nejdříve úplně vychladnout.
Krátkodobě je můžete dát pod utěrku a nechat na kuchyňské lince, případně vložit do uzavíratelné nádoby nebo zip sáčku a dát do lednice – vydrží tak do druhého dne.
Na delší dobu je lze také zamrazit, ideálně oddělené pečicím papírem, aby se neslepily.
Důležité je neschovávat je ještě teplé, jinak zvlhnou a ztratí křupavost.
Jde znovu ohřát topinky v horkovzdušné fritéze?
Ano, a je to dokonce nejlepší způsob, jak jim vrátit křupavost.
Topinky můžete vložit do fritézy na 3 minuty při 170 °C.
Díky tomu se prohřejí a znovu získají křupavý povrch, aniž by byly gumové jako po ohřátí v mikrovlnce.
Jaké jsou možné obměny a co si dát k topinkám z horkovzdušné fritézy?
Pokud se ptáte, co na topinky, tak pro vás máme hned několik tipů! 💡
Obměny a tipy co k topinkám z horkovzdušné fritézy
- Tatarák – bez komentáře 😍
- Bylinkové variace – potřít olivovým olejem, posypat oreganem, tymiánem nebo rozmarýnem
- Topinková mini pizza – rajčatový základ, sýr, šunka nebo zelenina, zapéct přímo ve fritéze
- Sytější verze – vejce, šunka, slanina, sýr
- Sladká varianta – arašídové máslo, med, marmeláda nebo čerstvé ovoce (banán, jahody, borůvky)
- Čerstvá zelenina – rajčata, okurky, paprika, ředkvičky
- Pomazánky – tvarohová, vajíčková, česneková, hummus
- Polévky – gulášová, česnečka, rajská
Závěrečné hodnocení: Recept na topinky v horkovzdušné fritéze
- topinky z horkovzdušné fritézy patří mezi jednoduché a rychlé recepty
- příprava zabere pouze 1 minutu, samotné fritování pak 6-8 minut dle vašich preferencí na světlost / tmavost topinek
- jedná se o zdravější variantu oproti topinkám z pánve díky menšímu množství oleje
- dokonalou kontrolu nad množstvím oleje získáte díky oleji ve spreji nebo díky tomuto rozprašovači na olej, který vám za pár korun udělá super službu
- chuťově jsou odlehčenější a nechají lépe vyniknout chuť přílohy
- na základní recept stačí pouze chléb, trocha oleje, sůl a česnek
- dále ale můžete použít i další bylinky, koření atd.
- mezi oblíbené přílohy patří tatarák, různé pomazánky, polévky nebo třeba klasika v podobě šunky, sýru a zeleniny
- topinky z HF lze skladovat pod utěrkou, v uzavíratelné nádobě v lednici nebo dokonce i v mrazáku
- topinkám jde zase vrátit křupavost tak, že je ohřejete na 3 minuty při 170 stupních v HF
- my máme tyto luxusní topinky z horkovzdušné fritézy moc rádi, protože nám chutnají více, než ty z pánve a jedná se o zdravější variantu
—

.
.
Líbil se vám Recept na topinky v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Nejčastější dotazy: horkovzdušná fritéza [FAQ]
- 11 Nejčastějších chyb při používání Horkovzdušné fritézy
- Jak vyčistit Horkovzdušnou fritézu neboli Air fryer?
- TOP 10 výhod horkovzdušné fritézy
- Jaká je nejlepší horkovzdušná fritéza a jakou vybrat?
- Horkovzdušná fritéza – tipy a triky při používání
- Špíz z horkovzdušné fritézy: recept z vepřové panenky se slaninou
- Recept na Hovězí masové kuličky v horkovzdušné fritéze
- Recept na hovězí steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Řízek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Steak z krkovice v horkovzdušné fritéze
- Recept: Kuřecí prsa v horkovzdušné fritéze

