Pokud milujete steaky z lososa, tak jste tu dnes správně! Recept na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze je právě online… 👍
Jaké jsou potřeba ingredience na lososové steaky z horkovzdušné fritézy?
Jak dlouho a na jakou teplotu dělat podkovy z lososa?
Jaké se k nim hodí přílohy z HF?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na jednoduchou a rychlou přípravu ryby v horkovzdušné fritéze! 🤩
🍽 Recept na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 12 minut
Počet porcí: 2
📝 Popis: Recept na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze
Co jsou to lososové podkovy?
Lososové podkovy jsou porce lososa vykrojené z prostřední části ryby, kde se maso řeže na plátky s kostí uprostřed – tvarem připomínají podkovu.
Díky tomu zůstává maso šťavnaté, krásně drží tvar a hodí se na pečení, grilování i přípravu v horkovzdušné fritéze ⚡️
Kdy jíst lososové podkovy a pro koho je pokrm vhodný?
My máme podkovy z lososa nejraději jako rychlou a jednoduchou večeři či oběd.
Jsou vhodné pro všechny milovníky ryb a u nás je mají rády i děti 👧
Proč vyzkoušet steaky z lososových podkov v horkovzdušné fritéze a jaké jsou zdravotní benefity?
Steaky z lososových podkov v horkovzdušné fritéze stojí za vyzkoušení hned z několika důvodů.
Příprava je rychlá a jednoduchá – ryba se opeče rovnoměrně ze všech stran, zůstane šťavnatá a křehká, přitom na povrchu získá jemně křupavou kůrčičku, aniž bychom museli použít hodně oleje.
Zdravotní benefity jsou navíc opravdu výrazné 🙌
Maso lososa je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a mozku, obsahuje také kvalitní bílkoviny, vitamín D a řadu minerálů.
Díky šetrné přípravě v horkovzdušné fritéze si zachová většinu těchto živin a stává se tak lehkým, ale výživným jídlem, ideálním i pro každodenní stravování 🐟
📋 Ingredience na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze
Pojďme se podívat, jaké ingredience budeme potřebovat na přípravu dvou porcí…
- 400 g lososových podkov
- olivový olej
- sůl
- pepř
Tip: pokud chcete vyzkoušet něco jiného než kombinaci soli a pepře, tak můžete použít toto koření na ryby. My s ním máme super zkušenost a lososa vždycky krásně „rozzáří“ 🤩
👩🍳 Postup: Recept na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze
Jak postupovat při přípravě lososových steaků v HF krok za krokem?
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
- mezitím si rybu vybalíme a důkladně opláchneme vlažnou vodou
- dobře osušíme například papírovou utěrkou
- podkovy položíme na prkénko a z obou stran pokapeme olivovým olejem, případně zastříkneme olivovým olejem ve spreji
- dále okořeníme – postačí vám sůl a pepř nebo můžete použít tuto skvělou kořenící směs na ryby Sonnentor
- vložíme do předehřáté horkovzdušné fritézy na 200 °C a fritujeme po dobu 12 minut s tím, že v polovině času podkovy otočíme
- jakmile uplyne zmiňovaný čas, tak máme hotovo a můžeme podávat 🙏
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct Lososové steaky v horkovzdušné fritéze?
Nám se pro přípravu lososových podkov v HF nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 stupňů a 12 minut.
Určitě ale bude záležet na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce a také vašich osobních preferencích.
Nám ale 200 °C a 12 minut funguje vždycky parádně! 👌
Jak sladovat lososové podkovy?
Pokud všechny lososové podkovy nesníte najednou, tak to nevadí, můžete je skladovat až dva dny v uzavíratelné nádobě v lednici 👍
Jde znovu ohřát lososové steaky v horkovzdušné fritéze?
Ano, i toto je možnost, ale je potřeba říct, že čerstvá ryba je vždycky nejlepší…
Pokud byste se přecijen rozhodli, že budete chtít zbytky ohřát, tak doporučujeme velmi nízkou teplotu kolem 150 °C a dobu cca 5 minut, aby se ryba zbytečně nevysušila!
🐟 Jaké jsou možné obměny Lososových podkov v horkovzdušné fritéze?
Jestli si chcete přípravu lososa v horkovzdušné fritéze trochu zpestřit, možností je opravdu spousta.
Stačí sáhnout po jednoduchém koření nebo rychlé marinádě a rázem získáte úplně jinou chuť.
Tipy na varianty ochucení lososa:
- Bylinková: rozmarýn, tymián, citronová kůra
- Česneková: česnekový prášek, sladká paprika, špetka kajenského pepře
- Asijská: sezam, zázvor, trocha sójové omáčky
- Medovo-hořčičná: dijonská hořčice lehce zakápnutá medem
- Chilli-limetka: chilli vločky, limetová šťáva, koriandr
- Teriyaki: sójová omáčka, med, česnek, zázvor
- Středomořská: olivový olej, citronová šťáva, oregano, česnek, petrželka
- Jogurtovo-bylinková: bílý jogurt, kopr, citronová šťáva, sůl a pepř
- Pikantní BBQ: Barbecue omáčka, uzená paprika, olivový olej
Každá varianta se hodí k rychlé úpravě a podtrhne přirozenou chuť lososa – můžete tak pokaždé vyzkoušet něco nového…
Pokud chcete jít na jistotu a ptáte se jaké koření na lososa je nejlepší, tak sáhněte po této směsi koření na ryby od značky Sonnentor 😍
My ji máme dobře vyzkoušenou a funguje opravdu skvěle!
Jaké jsou vhodné přílohy k Lososovým podkovám v horkovzdušné fritéze?
Pokud přemýšlíte, co dobrého si dát k rybě, máme pro vás hned několik skvělých nápadů na přílohy z horkovzdušné fritézy 👌
- Pečená zelenina
- Pečené brambory
- Domácí křupavé hranolky
- Bramborové hranolky s česnekem
- Zelené fazolky
- Mrkvové hranolky
- Mražená mini mrkev
- Zeleninové špízy
- Pečené batáty
Závěrečné hodnocení: Recept na Lososové podkovy v horkovzdušné fritéze
- recept na podkovy z lososa patří mezi jednoduché a rychlé – zvládnou jej i naprostí začátečníci
- samotná příprava zabere asi jen 3 minuty, horkovzdušné fritování pak 12 minut
- nejlepší výsledky dosahujeme při teplotě 200 °C
- na základní recept používáme jen pár ingrediencí – podkovy z lososa, olivový olej, sůl a pepř
- vyzkoušet můžete i další bylinky a koření, nebo třeba tuto kořenící směs na ryby Sonnentor, se kterou máme super zkušenost
- lososové podkovy se hodí jako prima oběd či večeře a můžete k nim podávat velké množství příloh z HF – od pečených brambor, přes zeleninu, fazolky, batáty atd.
- pokud nesníte všechno, tak losos vydrží až dva dny v uzavíratelné nádobě v lednici
- lze ho znovu ohřát při nižší teplotě kolem 150 stupňů cca po dobu 5 minut
- u nás má tyto steaky z lososa ráda celá rodina včetně dětí a zatím recept nikdy nezklamal! 🚀
—

.
.
.

