Dnes tu máme dokonalou a křupavou dobrotu plnou zdravých tuků a bílkovin. Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze je tady! Domácí chutná vždycky nejlépe… 🌰😍
Jak se dělá domácí granola bez cukru?
Jaké jsou potřeba ingredience a jak si snadno vykouzlit další varianty?
Jak dlouho se peče granola a na jakou teplotu?
To a mnohem více se dozvíte v dnešním receptu na tu nejlepší domácí granolu!
🍽 Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze
Obtížnost: jednoduché – 1/5
Čas přípravy: 3 minuty
Čas fritování: 12 minut
Počet porcí: 6
📝 Popis: Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze
Jde připravit granola v horkovzdušné fritéze?
Ano, a je skutečně vynikající 🤩
Granola a müsli patří mezi oblíbené recepty, tento je navíc velmi jednoduchý a rychlý.
Je tak snadný, že ho zvládnou i naprostí začátečníci.
Granola je navíc velmi zdravá, protože obsahuje spoustu bílkovin a také zdravé tuky.
Dnes nám s receptem na domácí granolu s medem pomůže horkovzdušná fritéza, tak jdeme na to!
Co to je granola?
Granolu můžete vidět v mnoha různých podobách, ale obvykle se skládá ze směsi vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a sladidel.
Existuje mnoho variant, které se liší podle lokality, přičemž každá oblast má svou vlastní specifickou granolu a do ní použité přísady.
Například někde jsou oblíbené varianty s čokoládou, jinde s datlemi a podobně.
Obvykle se do granoly přidávají lokální potraviny charakteristické pro danou oblast.
My si dnes ukážeme univerzální a velmi oblíbené pojetí s kakaem, směsí ořechů a sušeného ovoce.
Jaký je rozdíl mezi Granolou a Müsli?
Pokud se ptáte na rozdíl mezi granolou a müsli, tak je skutečně minimální, ale klíčovým faktorem je, že granola je vždy pečená.
Mnohdy se granola a müsli zaměňují, a označení je tak nepřesné.
Někdy se můžete také setkat s pojmem „zapečené müsli“, jehož výsledkem je vlastně tak trochu granola 😅
My ale dneska budeme pokrm péct, takže se 100% jedná o granolu a nic jiného 😎😋
Pro koho je granola vhodná a kdy ji jíst?
U nás máme granolu nejraději ke snídani nebo jako svačinku.
V oblibě ji mají i děti, které baví, jak je krásně křupavá a její chuť rozmanitá.
Navíc se dá dobře přenášet připravená i v krabičce, takže se může jednat i o prima snack na výlet, do školy, kanceláře nebo fitka.
Je granola zdravá?
Ano, pro výrobu naší domácí granoly totiž používáme zdravé suroviny.
Najdeme zde vysoký obsah proteinu, zdravých tuků a také sacharidy, které nám pomohou doplnit energii ⚡️
Takový pokrm vás zasytí i na několik hodin a pokud k němu zvolíte vhodné doplňky, jako je třeba řecký jogurt, tvaroh a ovoce, tak máte na několik hodin vystaráno 👍
📋 Ingredience na Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze
Co se dává do domácí granoly?
- ovesné vločky – 150 g
- kešu ořechy – 15 g
- slunečnicová semínka – 1 hrst
- dýňová semínka – 1 hrst
- směs sušeného ovoce a ořechů – 1 hrst
- kakao – 1 PL
- kokosový olej – 1 PL
- med – 1 PL
👩🍳 Postup: Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze
Pojďme si nyní hezky krok za krokem ukázat, jak si vyrobit granolu doma.
Takže jak na dokonale křupavou granolu bez cukru?
- začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 170 °C po dobu 3 minut
- do mísy odvážíme vločky, přidáme nasekané kešu ořechy, semínka, směs sušeného ovoce a ořechů, kakao, nalijeme rozpuštěný kokosový olej a med
- pokud některou ze surovin nemáte, tak je můžete pohodlně koupit na jednom místě za super ceny
- vše důkladně promícháme a vložíme do formy na pečení nebo do papírové formy z pečícího papíru vhodné do horkovzdušné fritézy
- pečeme po dobu 12 minut při teplotě 170 °C s tím, že v polovině času vařečkou směs prohrábneme, aby se vše rovnoměrně propeklo
- jakmile je granola rozvoněná a zapečená, tak máme hotovo 😍
🤔 Poznámky k receptu
Jak dlouho a na jakou teplotu péct domácí granolu v horkovzdušné fritéze?
Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 170 °C a času 12 minut.
Za tuto dobu se směs krásně propeče a granola je tak dokonale křupavá.
Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, celkové dávce a také vašich osobních preferencích.
Nám ale vždy funguje 12 minut při 170 stupních perfektně 👌
Jak dlouho vydrží domácí granola a jak ji skladovat?
Nejprve nechte granolu dobře vychladnout, to zabere cca 30 minut a následně ji můžete přesypat do uzavíratelné nádoby.
Nám takto vydrží i 14 dnů a vždy chutná jako čerstvá 🙏
🌰 Jaké další ingredience můžeme použít aneb co vše lze dát do granoly?
Pokud si chcete náš recept na domácí křupavou granolu ještě trochu vylepšit či jakkoliv pozměnit, tak se nabízí hned několik možností.
Podívejte se na další možné varianty a recepty pro domácí granolu
- jako tuk můžete použít například ghí, takže vám vznikne domácí granola bez kokosového oleje
- použijte místo sušeného ovoce lyofilizované ovoce
- místo směsi ořechů můžete vyzkoušet například pouze jeden druh vašich oblíbených ořechů
- nezapomeňte vyzkoušet i variantu s ořechovým máslem či krémem
- hrajte si se skořicí a dalším kořením, protože třeba skořicová granola je úplně boží
- kakao nahraďte kakaovými boby nebo kousky čokolády
- místo medu můžete použít například čekankový, agávový, datlový či javorový sirup
- přidejte trochu kokosového cukru pro extra křupavost v každém soustu
- přidejte odměrku oblíbeného proteinu a během chviličky máte dokonalou fitness granolu
Jak vidíte, možností je opravdu mnoho…
Navíc díky drobným úpravám si snadno vytvoříte i prima recept na veganskou granolu.
☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Granolu v horkovzdušné fritéze
.
.
.
Líbil se vám Recept na Domácí granolu v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…
- Proteinový dezert: Recept v horkovzdušné fritéze
- Recept na Tvarůžkové chipsy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Pstruha lososovitého v horkovzdušné fritéze
- Recept na Krevetové špízy v horkovzdušné fritéze
- Recept na Krůtí stehenní plátek v horkovzdušné fritéze
- Recept na Tortilla Pizzu v horkovzdušné fritéze
- Recept na Vaječné mini muffiny v horkovzdušné fritéze
- Recept na Flank steak v horkovzdušné fritéze
- Recept na Batátové toasty v horkovzdušné fritéze
- Recept na Hovězí masové kuličky v horkovzdušné fritéze
- Recept na celé kuře v horkovzdušné fritéze