Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

Dnes tu máme něco pro milovníky ryb. Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze je tady! Zdravý a rychlý pokrm, který zvládnou i úplní začátečníci… 🐟

Jaké budeme potřebovat ingredience?

Jak dlouho a na jakou teplotu péct tuňáka v horkovzdušné fritéze?

Jako jsou možné přílohy?

Je tuňák zdravý a jaké má nutriční hodnoty?

To a mnoho dalšího se dozvíte v dnešním receptu na steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze!

🍽 Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

Obtížnost: jednoduché – 1/5

Čas přípravy: 2 minuty

Čas fritování: 4 minuty

Počet porcí: 2 ks

📝 Popis: Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

Jde připravit tuňák v horkovzdušné fritéze?

Ano, a je skutečně vynikající.

Překvapilo nás, jak je příprava snadná a jak se nám hned na první pokus dokonale povedl.

Pak znovu, znovu a znovu. Takhle jednoduché to je…

Náš postup je velice nenáročný a zvládne ho i úplný začátečník!

Pro koho je steak z tuňáka vhodný a kdy ho jíst?

My ho máme rádi na oběd či večeři.

Přestože je příprava rychlá, tak si ale pak samotný pokrm dopřáváme s dostatečnou časovou rezervou.

Dáme si k němu sklenku vína, užijeme si každé sousto, takhle máme tuňáka nejraději 🍷

Žádný spěch, jinak si tuhle delikatesu nevychutnáte tak, jak si zasloužíte!

Vhodný je tedy na takové prima příležitosti, sváteční pokrmy, ale chybu neuděláte ani když si ho dáte jen tak, na chuti mu to rozhodně neubere 🤩

Je tuňák zdravý?

Tuňák je obecně považován za zdravou potravinu.

A to zejména díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku.

Tento druh ryby také poskytuje významné množství bílkovin, vitamínu B a minerálů, jako je selen.

Konzumace různých druhů ryb je velice dobrým rozhodnutím, pokud chcete zlepšit vaše zdraví nebo usilujete o redukci váhy.

I tuňák do tohoto modelu 100% patří a rozhodně jej doporučujeme!

Kolik má tuňák kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů?

Nutriční hodnoty tuňáka se mohou lišit v závislosti na druhu a původu tuňáka, a také způsobu přípravy.

Obecně platí, že tuňák je nízkokalorický a bohatý na bílkoviny.

Ve 100 gramech syrového tuňáka naleznete přibližně

  • kalorie – 144
  • bílkoviny – 23 gramů
  • tuky – 5 gramů
  • sacharidy – 0,1 gramu

Vaření nebo pečení tuňáka samozřejmě ovlivní tyto hodnoty, ale v každém případě je tuňák považován za výživný a zdravý zdroj energie.

📋 Ingredience na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

  • steak z tuňáka – 500 g
  • olivový olej – 1 PL
  • sůl
  • pepř

TIP: níže naleznete i pokročilejší recepty s mnoha různými přísadami. Čeká na vás hned 5 dalších receptů!

👩‍🍳 Postup: Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

Pojďme se nyní společně podívat, jak udělat steak z tuňáka hezky krok za krokem

  • začneme předehřátím horkovzdušné fritézy na 200 °C po dobu 3 minut
  • tuňáka vybalíme a důkladně opláchneme
  • potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme
  • my nejraději používáme extra panenský olivový olej ve spreji, protože máme jeho dávku dokonale pod kontrolou – je skutečně praktický a s olejem to už nikdy nepřeženete
  • steak z tuňáka vložíme do horkovzdušné fritézy a pečeme na 200 °C po dobu 4 minut s tím, že v polovině času ho pro rovnoměrné propečení obrátíme
  • jakmile je ryba hotová dle vašich představ, tak můžeme podávat 👍

🤔 Poznámky k receptu

Jak dlouho a na jakou teplotu dělat tuňáka v horkovzdušné fritéze?

Nám se nejvíce osvědčila kombinace teploty 200 °C a času 4 minut.

Za tu dobu se tuňák hezky opeče na povrchu, ale uvnitř zůstane jemný, šťavnatý a krásně růžový 🤩

Určitě však bude záležet i na výkonu vaší horkovzdušné fritézy, velikosti steaku, vašich osobních preferencích na propečení a chutích.

Nám ale fungují 4 minuty při 200 stupních bezvadně 👍

Jaké jsou stupně propečenosti steaku z tuňáka?

  • Rare: 3 minuty
  • Medium-Rare: 4 minuty
  • Medium: 4 ½ minuty
  • Well Done: 5 minut

I zde ale platí, že vliv na propečenost bdue mít zejména výkon HF a také velikost, respektive tloušťka steaku.

Pro přesnější výsledky můžete použít teploměr na maso, díky které máte dokonalý přehled o vnitřní teplotě.

My používáme bezdrátovou teplotní sondu TESLA, kterou jsme podrobili testu a je součástí naší recenze příslušenství pro horkovzdušné fritézy.

Steak z tuňáka cena

Pokud vás zajímá, jaká je cena steaku z tuňáka, tak se na to hned mrkneme.

Na úvod je ale potřeba říct, že tuňák stejně jako další druhy ryb či masa jde sehnat v různé kvalitě a z různých zdrojů.

To má velký vliv na cenu, takže rozsah může být skutečně veliký.

Běžně se dá sehnat steak z tuňáka zhruba od 350 Kč za kilogram, někdy dokonce i levněji třeba v nějaké slevě.

To jsou ty levnější kousky…

Cena tuňáka se ale docela snadno může vyšplhat i přes 1000 Kč za kilogram, což není rozhodně výjimkou.

Jedná se o ty nejlepší kousky, stejně jako se cena odvíjí třeba i u hovězího masa atd.

My si však vystačíme se zlatou střední cestou, a přesto si vždycky náramně pochutnáme!

Jak skladovat steak z tuňáka?

Pokud nesníte tuňáka najednou, tak se vůbec nic neděje.

Můžete ho skladovat klidně i dva dny v uzavíratelné nádobě v lednici.

Výhodou tuňáka je, že chutná perfektně i o pokojové teplotě a u nás někdy dokonce schválně čekáme, až vystydne, protože jeho chuť pak dostane úplně jiný rozměr. To rozhodně vyzkoušejte…

Případně zbytky můžete využít třeba do salátů apod. 🥗

Lze tuňáka znovu ohřát v horkovzdušné fritéze?

Ano, ohřát lze, ale za nás je čerstvá ryba bez dalšího ohřívání nejlepší.

Pokud se rozhodněte znovu tuňáka ohřát, tak doporučujeme velmi nízkou teplotu okolo 130 °C a dobu cca 3-5 minut, aby se maso prohřálo rovnoměrně a tuňák nebyl zbytečně vysušený.

🐟 Jaké jsou možné přílohy tuňákovi a další recepty?

Pokud hledáte vhodnou přílohu k tuňákovi, tak si ukážeme hned několik tipů!

Takže co ke steaku z tuňáka?

Určitě ale můžete vyzkoušet mnohé další přílohy, jako jsou nejrůznější saláty, pyré a dokonce máme v oblibě i steak z tuňáka s těstovinami.

Dále si můžete pohrát i s kořením a omáčkami, které mohou posunout pokrm na úplně jiný level 💥

Zde jsou naše oblíbené přísady

  • Limetka a bylinky: Před horkovzdušným fritováním potřete steak z tuňáka olivovým olejem a ochuťte je solí, černým pepřem a oblíbenými bylinkami, například koriandrem a pažitkou. Podávejte s vymačkanou limetkovou šťávou pro svěží a příjemně štiplavou chuť
  • Cajunské koření: Pro pikantní tuňákové steaky přidejte do směsi oleje, soli a pepře trochu cajunského koření
  • Sójová omáčka, med a zázvor: Smíchejte sójovou omáčku, med a mletý zázvor se směsí oleje, soli a pepře a potřete jimi steaky z tuňáka. Doporučujeme marinovat alespoň 30 minut
  • Balzamiková omáčka: Pro sladko-pikantní chuť tuňákových steaků je před podáváním pokapejte balsamikovou omáčkou
  • Sezamová krusta: Smíchejte sezamová semínka se směsí oleje, soli a pepře. Steaky z tuňáka jimi před pečením obalte. Vznikne tak křupavá krusta, která tuňákovi dodá krásně sezamovo-oříškovou chuť

☝️ Závěrečné hodnocení: Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 5/5

  • steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze patří mezi jednoduché a rychlé recepty
  • příprava zabere asi jen 2 minuty, samotné horkovzdušné fritování pak trvá 4 minuty
  • nejvíce se nám pro přípravu osvědčila teplota 200 °C
  • tuňák je zdravá ryba, která obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů
  • ve 100 gramech čerstvého syrového tuňáka najdete 144 kalorií, 23 g bílkovin, 5 g tuku a 0,1 g sacharidů
  • pro náš recept používáme jen steak z tuňáka, olivový olej, sůl a pepř
  • určitě ale můžete zkusit další koření či různé marinády – v článku naleznete hned 5 dalších receptů na steak z tuňáka
  • mezi naše oblíbené přílohy k tuňákovi patří grilovaná zelenina, chřest, fazolky, zeleninové špízy, mrkvové hranolky, americké brambory a další
  • tuňák je vhodný i pro děti, protože je nejen zdravý, ale i chuťově vynikající a je krásně jemný

Je tuňák zdravý? Kolik má tuňák kalorií, tuků, bílkovin a sacharidů? Jak dlouho péct tuňáka a na jakou teplotu? Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze Jaké jsou stupně propečenosti steaku z tuňáka?

Rare: 3 minuty
Medium-Rare: 4 minuty
Medium: 4 ½ minut
Well Done: 5 minut Jaké jsou možné omáčky, koření a marinády na tuňáka? Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze recept na ryby v horkovzdušné fritéze Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze

.

.

.

Líbil se vám Recept na Steak z tuňáka v horkovzdušné fritéze? Tak mrkněte i na další naše články…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *